My Lawyers | Νομικοί Σύμβουλοι - Φθάσαμε στον πάτο;
my_lawyers
  • Home
  • Νοέμβριος 2013
  • Φθάσαμε στον πάτο;

Φθάσαμε στον πάτο;

Written by Νίκος Παπαζαφειρόπουλος on Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013. Posted in Αρθρογραφία

Φθάσαμε  στον  πάτο;

Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση η οποία έπληξε τη χώρα μας, και είχε ως αποτελέσματα την ύφεση, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις και γενικότερα τη στάση κάθε εμπορικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε πώς φθάσαμε εδώ, γιατί προφανώς και παρά τις όποιες συλλογικές ευθύνες «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί», αλλά και πώς αντέδρασαν άλλες κυβερνήσεις σε αντίστοιχα θέματα στις χώρες τους.

Είχε γίνει συνήθης περίπτωση τα προηγούμενα χρόνια το να κινούμαστε όλοι με δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά κ.ο.κ. Με τον όποιο τρόπο, εύκολα ή δύσκολα, γινόταν η εξυπηρέτησή τους. Ξαφνικά όμως έγινε η «ανακάλυψη της Αμερικής», και ασχοληθήκαμε με τα οφειλόμενα ποσά. Τότε οι τράπεζες σταμάτησαν να χρηματοδοτούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να "στεγνώσει" κυριολεκτικά η αγορά, και ακόμη και τα ήδη εξυπηρετούμενα δάνεια να γίνουν «κόκκινα». Έτσι προέκυψε για τις πολιτικές ηγεσίες το ερώτημα: «να πτωχεύσουν οι τράπεζες και να κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, ή να πτωχεύσει ο λαός;» Για κάποια από τα δάνεια αυτά οι τράπεζες είχαν, και εξακολουθούν να έχουν εξασφαλίσεις, οι οποίες δεν χάνονται διότι αυτές θα συνοδεύουν τα ακίνητα εσαεί. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως τα διακοποδάνεια, ή τα εορτοδάνεια, οι τράπεζες δεν είχαν φροντίσει να αποκτήσουν προσημειώσεις γι' αυτό και τώρα ζητούν να τις αποκτήσουν. Όπως και να είχε, το ζήτημα είναι ότι τελικά αποφασίσθηκε να πτωχεύσει ο λαός.

Ποια είναι όμως η λειτουργία των τραπεζών, και πώς «χτίστηκε» το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα κι ευρύτερα; Οι τράπεζες είναι ανώνυμες εταιρείες. Για κάθε ανώνυμη εταιρεία απαιτείται άδεια σύστασης και προβλέπεται κρατική εποπτεία, η οποία φθάνει μέχρι την ανάκληση της άδειας σύστασής της, κάτι ίσως αδιανόητο σε σχέση με το καθεστώς μεταχείρισης που απολαμβάνουν οι τράπεζες στην πραγματικότητα. Εάν αυτό εφαρμοζόταν στην περίπτωση των τραπεζών, θα έπρεπε να ελέγχονται από ιδρύσεώς τους για τα κεφάλαια εκκίνησης, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχονται και για τα άμεσα διαθέσιμά τους που θα είχαν ακόμα και υπό την ακραία συνθήκη ότι «εάν την επόμενη μέρα θα μπορούσαν να πάρουν όλοι οι καταθέτες τα χρήματά τους». Έπρεπε λοιπόν να υπάρχει το όριο διαθέσιμων σε σχέση με τις καταθέσεις, οπότε εάν η τράπεζα πέσει κάτω από αυτό, να ανακαλείται η άδεια σύστασής της, και να αναλάβουν οι πολίτες τα χρήματά τους στο ακέραιο.

Μετά την περίπτωση της Ελλάδας, μετά την περίπτωση της Ισπανίας, που ο πρωθυπουργός της υποστήριξε ότι το οικονομικό πρόβλημα στη χώρα του έχουν οι τράπεζες και όχι το κράτος, μετά την περίπτωση της Ισλανδίας, που ο πρόεδρός της αντίστοιχα ισχυρίστηκε ότι θα αφήσει τις τράπεζες να πτωχεύσουν για να μην πτωχεύσει ο λαός, μετά την περίπτωση της Κύπρου, που και πάλι η χώρα αυτή κτυπήθηκε στο τραπεζικό της σύστημα, δήλωσε ο Σόιμπλε ότι θα πρέπει να εξετασθεί το τραπεζικό σύστημα εξ αρχής. Και αυτό, μετά την οικονομική κατάρρευση των πολιτών της Ευρώπης, κυρίως όμως της Ελλάδος.

Δεν πρέπει επιπλέον να ξεχνάμε, ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι κακές Κασσάνδρες προβλέπουν κούρεμα των καταθέσεων.

About the Author

Νίκος Παπαζαφειρόπουλος | Δικηγόρος

Αφήστε σχόλιο

Υποβάλετε σχόλια ανώνυμα.

Visit in Ladbrokes bingo information.

Χειριζόμαστε τις υποθέσεις σας

με την δέουσα προσοχή,

επιμέλεια & αποτελεσματικότητα!

Επικοινωνήστε μαζί μας

my_lawyers

my lawyers | Νομικοί Σύμβουλοι

Δικηγορικό Γραφείο Νίκου Παπαζαφειρόπουλου

Αιόλου 104, Αθήνα - Τ.Κ. 105 64

Τηλ-Fax: 210 3243337
Κιν: 6944 588 562
Email: info@my-lawyers.gr

Βρείτε μας στο Facebook

find us on facebook

Built with HTML5 and CSS3
Copyright © 2013 my lawyers - Νομικοί Σύμβουλοι| Δικηγορικό Γραφείο Νικόλαου Παπαζαφειρόπουλου
Powered by Innovation Group